HONG KONG'DA ONBİN BUDA MANASTIRI
Onbin Buda Manastırı / Ten Thousand Buddhas Monastery (Man Fat Tsz), Pai Tau bölgesinde Po Fok Hill’de yer alıyor. Hong Kong’un en önemli buda tapınağı olmasıyla sebebiyle bir çok turist’in uğrak yeridir. 1949 yılında Yuet Kai tarafından bulunan tapınağın 1957 yılında yapımı tamamlanmıştır. Tapınak içinde oturum mevcut değildir.
Yuet Kai varlıklı bir ailenin çocuğu olup 1878 yılında Çin’in güneyinde doğmuştur. Lir çalmada usta olan Yuet Kai aynı zamanda yetenekli bir şairdir. Çin’de üniversitede felsefe konusunda öncülük etmiş ve 19 yaşında hayatını budizm’e adamaya karar vermiştir.
1933 yılında Hong Kong’a yerleşerek yerel manastırlarda Budizm hakkında tavsiyeler, öğütler vermeye başlayarak kısa süre içerisinde bir çok takipçisi olmaya başlamıştır. Kendini Budistliğe adamış varlıklı bir tüccar’ın hibe ettiği arazide Budist okulu yapmayı planlamıştır ancak 1949 yılının başlarında 10.000 buda manastırını bularak buranın inşasına başlamıştır. 1957 yılında manastır tamamlanmasına rağmen 10 yıl sonra şimdiki halini alabilmiştir.
Yuet Kai 24 nisan 1965 yılında 87 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Öldükten 8 ay sonra tabuttan çıkarılıp mumyalanıp altın rengi vernik ile kaplanıp, lotus pozisyonunda oturur vaziyette cam bölme içine yerleştirilmiştir. Adına Yuexi’nin yok olmayan elmas bedeni denilmiştir.
Manastır 1968 yılında restore edilmiştir. Bir çok yerini tamiri mümkün olamamıştır. Bazı heykeller tekrar boyanmış bazıları ise saf altın ile kaplanmıştır. 1997 yılında şiddetli su baskınları ve toprak kayması neticesinde manastır ve bazı yapılar ciddi zarar görmüş ve yapıların bazıları telef olmuştur. Manastır 2,5 yıl halka kapalı tutularak yeniden inşa edilmiştir.
Tapınak tepedeki bambu ormanının Shatin’e karşı 8 hektardan fazla alan üzerine 2 kademe olarak inşa edilmiş. 5 Tapınak, 4 Çadır, 1 Veranda ve Pagoda mevcuttur. Bunları ulaşabilmek için betondan yapılan 431 basamağı çıkmak gerekiyor. Yol boyunca oldukta büyük 500 adet altın kaplama Arhan heykeli bulunmaktadır.
Merdivenleri tırmandıktan sonra ana tapınak yani 10.000 Buda heykelinin bulunduğu salon, Avalokitesvara (Kwun Yam) , Samantabhadra, Manjusri Çadırı, 18 Arhat galerisi, Naga-puspa salonu ve 9 katlı Pagoda’nın bulunduğu alana varılıyor.
Ana tapınağın duvarlarındaki raflarda 13.000 adet altın seramikten değişik pozisyonlarda minyatür buda heykelleri dizilmiştir.
3 büyük altın kaplı Buda heykeli ana salonda mumyalanmış Yuet Kai’nin arkasında yer almaktadır. Ayrıca ana salonun içerisinde yer alan ufak stand dan tütsü çubukları, kağıtlar ve çeşitli hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
9 katlı pagoda’ya merdivenleri tırmanarak çıkılabiliyor. Her katında bulunan camlara buda heykelleri oturtulmuştur. Tepeye varıldığında Shatin manzarası ayaklar altında kalmaktadır.
Burada oturup yemek yiyip dinlenme imkanı sağlayan restaurant mevcuttur.
Diğer 69 merdiveni de tırmandıktan sonra üst terasa varılıyor. Bu alanda ise Amitabha salonu, Avalotiskesvara (Kwun Yam) evi, Cundi evi, Ksitigarbha evi, Jade hükümdarının salonu, Sprinkler Guanyin, YueXi çadırı ve Naga-puspa avlusu yer alıyor.
Altın Amitabha Buda’nın heykelinin yer aldığı Amitabha salonu 2009 yılından bu yana ziyaretçilere açılmıştır.
Bu salondan çıkıp ilerleyince terasın sonunda şelalenin önündeki devasa büyüklükteki beyaz Kwun Yam heykeli tüm ihtişamıyla dikkati çekmektedir. Kwun Yam heykelinin önündeki kayalıkların üzerinde ise altın kaplı değişik buda heykelleri oturtulmuştur.
En üstte yer alan teras bölümünün inşası yıllar sonra bile halen devam etmektedir.
Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00 ila 17:30 arası açık olmasına rağmen yağışların çok olduğu günler ve tayfun alarmının verildiği günlerde kapalıdır. İçeride yer alan restaurant 10:30 ila 17:00 arasında hizmet vermekte olup Perşembe günleri tamamen kapalıdır.
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Ulaşım: MTR treni ile Shatin durağında inip B çıkış kapısından çıkıp yolun sol tarafından aşağı doğru inince hemen kösede Ten Thousand Buddha Monastary tabelasını göreceksiniz. Tabelayı takip ederseniz yol sizi direk manastıra götürmektedir. Ara sokaklar ve ağaçlıklı tenha yerlerden geçiliyor. Manastıra giden yolda pek insan olmuyor ama yollar gayet güvenli.
Yorumlar
Yorum Gönder