ATATÜRK ARBORETUMU – NEREDE? NASIL GİDİLİR?


Arboretum Nedir?
Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müze parktır.Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de “arboretum” olarak anılabilir.

Atatürk Arboretum Nerede?

Atatürk Arboretumu İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer alıyor. Belgrad Ormanı’nın da yakınlarında. İstanbul Beşiktaş’tan yaklaşık 35 dakika. Konum için tıklayın.

AÇILMASI 33 SENE SÜRMÜŞ !!
1949’da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık tarafından böyle bir arboretumun yapılması teklifi ortaya atılmış. Arboretumun aşağı yukarı 38 hektar olması planlansa da sonuç ondan daha büyük olmuş, yanılmıyorsak yaklaşık 296 hektarı kaplıyor şu an. 1959 ve 1961 yılları arası Sorbonne Üniversitesi’nin botanik bahçe denetimcisi Camille Guinet, arboretumun içindeki yollar ve planlarla ilgili çalışmalar yapmış. Fakat finansal sorunlar nedeniyle bu ağaç parkının yapımı tahmin edilenden çok daha uzun sürmüş. Arboretum 12 Temmuz 1982 tarihinde aynı zamanda adını da aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde açılmış.

Finansal olarak Orman Bakanlığı’na bağlı olsa ve denetim-gelişim onların sorumluluğunda olsa da aslında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi de Orman Bakanlığı İdaresi ile işbirliği halinde. Arboretumun açılmasının en temel amaçlarından biri başta İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerinin, onun dışında orman mühendislerinin, bilim adamlarının ve Orman Bakanlığı’nın araştırma ve incelemelerine ortam sağlamak.

HEM MÜZE, HEM PARK
Atatürk Arboretumu Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda tam 296 hektarlık bir alana yayılmış koca bir canlı ağaç müzesi. İnanılmaz sayıda ağaç çeşidini barındırıyor. Atatürk Arboretumu bir botanik bahçe olduğu için özellikle yapılmış, yani normalde bu kadar çeşit ağacı bir arada görmek neredeyse imkansız. Envai çeşit ağaç ve bitki çeşidiyle zaten size acayip doğa manzaraları görme fırsatı sunuyor, ayrıca içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı var. Bunlar dışında da Atatürk Arboretumu’nda 3 tane yapay göl bulunuyor.

Faydalı Bilgiler

Açılış – Kapanış Saatleri
Hafta içi de hafta sonu da sabah 9.00’dan akşamüstü 17.00’e kadar açık. Pazartesi günleri ise kapalı.

Ücretler
Giriş Ücreti
Atatürk Arboretumu’nun ücretleri hafta içi veya hafta sonu oluşuna göre değişiyor.
Hafta içi: 7,5 TL, öğrencilere ise 2,5 TL
Hafta sonu: 20 TL, öğrencilere 7,5 TL (Ocak, 2019)

Öğrenci indiriminden yararlanmanız için öğrenci kimliğinizin yanınızda olması gerekli, yani hiçbir şekilde İstanbulkart kabul edilmiyor. Ayrıca bazı özel günler ve bayram günlerinde de hafta sonu fiyatıları kullanılabiliyormuş. Benden söylemesi şaşırmayın.

Bunun dışında İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesi öğrencilerine girişler tamamen ücretsiz, tabi ki yine öğrenci kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Çekim Ücreti
Etkinlikler için fotoğraf çekimi gibi bir düşüncesiniz varsa, bunun için ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor. Güncel fiyat bilgisine ulaşamadım.

Atatürk Arboretumu’nda Ne Yapılır?

Arbetorum’un korunması için getirilen sınırlamalar buranın tadını doyasıya çıkarabilmeyi birazcık önlüyor maalesef ama bir yandan da bu hem sürdürülebilmesi, hem de rahatsız edici davranışları engellemek adına harika bir şey. Kapıda yapılan kontrol sırasında yiyeceklerimizi almadıklarında her ne kadar kızmış olsamda aslında buranın sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz.

Mevsimine göre manzaraların tadını çıkarın. Temiz havayı doyasıya içinize çekin. Kuşların seslerini dinleyin ve güzel fotoğraflar çekerek buradaki gezinizi sonlandırabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu’na Nasıl Gidilir?

Arabayla Ulaşım
Atatürk Arboretumu’ na arabayla gitmek oldukça kolay, önünde ücretsiz otoparkı da var.  Arabayla gidecekseniz Maslak-Sarıyer istikametine doğru gitmeniz gerekiyor, sonra Orman Bölge Müdürlüğü’nü ve Hacı Osman’ı geçip Kilyos yolundan Bahçeköy’e ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Toplu taşımayla Ulaşım
Atatürk Arboretumu’ na giderken metrobüsü de metroyu da kullanabilirsiniz, ama bu iki seçenekte de yine de bir otobüse binmeniz gerekiyor.

Kullanabileceğiniz bazı otobüsler:

42T Taksim-Bahçeköy
Taksim’den kalkıp Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, İstinye, Tarabya ve Çayırbaşı duraklarından da geçip Bahçeköy’e ulaşıyor. Bu güzergahın normal seyir süresi 50 dakika ama İstanbul trafiğini göz önünde bulundurunca buna bağlı kalıp plan yapmamakta ve yanılma payı bırakmakta fayda var her zaman. İstanbul Kart’la tek bilet basıyor.

42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy
Zincirlikuyu’ dan gidiyorsanız veya metrobüsü tercih edecekseniz Zincirlikuyu durağında inip bu otobüsü kullanabilirsiniz. Otobüs Zincirlikuyu Metrobüs Durağı’ndan kalkıp 4. Levent Metro, Maslak, Orman Bölgesi Müdürlüğü, Hacı Osman, Çayırbaşı duraklarından da geçip Bahçeköy’e varıyor. Hattın seyir süresi 50 dakika ama trafiğe göre bu değişiklik gösterebilir tabiki. Daha fazla bilgi ve otobüs saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/42M

153 Sarıyer-Bahçeköy
Sarıyer’den kalkıp Büyükdere Caddesi ve Çayırbaşı duraklarından da geçerek Bahçeköy’e varıyor. Sefer saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/153/

42HM Hacı Osman Metro-Bahçeköy
Metro kullanmak isterseniz M2 Yenikapı-Hacı Osman hattının son durağı olan Hacı Osman Durağı’nda inip bu otobüsü kullanabilirsiniz. Otobüs çok kısa aralıklarla katlıyor bu yüzden Hacı Osman’da inince çok beklemenize gerek kalmayacaktır, zaten Bahçeköy’e oldukça yakın olduğundan seyir süresi yaklaşık 23 dakika gösteriyor. Trafiğe göre değişebilse de çok uzun sürmeden ulaşabilirsiniz. Biz giderken bu hattı kullandık.  
Sefer saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/42HM

59RK Rumeli Hisarüstü
Boğaziçi Üniversitesi’nden kalkıyor ve Arıköy’e gidiyor. Hem Rumeli’den gidenler için oldukça kullanışlı bir hat, hem de artık M2 metrosunda Levent durağından Boğaziçi Üniversitesi’ne aktarma yapabildiğiniz için metroyu da kullanabilirsiniz. Sefer süresi yaklaşık 50 dakika. Oldukça sık kalkıyor otobüs ama bazı saatlerde varış noktası değişebiliyor.

Yeme-İçme

Atatürk Arboretumu’na yiyecek içecek sokmak kesinlikle yasak. Bu yüzden orada harika bir piknik yapma hayaliniz varsa üzülerek kötü haberi verelim. Oraya su dışında bir şey sokmanız yasak ve içeride de hiçbir şey satılmıyor bu yüzden eğer karnınız aç gidiyorsanız en iyi fikir arboretuma giden yoldaki kahvaltıcılara uğramak olabilir ya da yanınıza yiyecek alıp girişte görevliye bırakarak çıkışta geri alıp kapı önündeki bulunan oturaklarda yiyebilirsiniz 🙂

Önemli Bilgiler
Aklınızda bulunması gereken ilk şey içeri kesinlikle yiyecek-içecek kabul edilmiyor. Gerçekten bu konuda sıkı kurallar var, bu yüzden çantanızı aradıklarında şaşırmayın. İçeri bir tek su sokmanıza izin veriliyor. İçeride ise bulabileceğiniz büfe-kafe türevi hiçbir yer yok. Burası aslında bir müze sayıldığı için zarar görmemesi ve kirlenmemesi için bulunmuş bir önlem bu. Ortamı tamamen doğal bir şekilde korumak için yapılıyor, bu yüzden bu kurala sıkılıp şaşırmamak gerek.
Atatürk Arboretumu bir botanik bahçe bu yüzden ağaçlarla ilgili detaylı bilgi bulabilmeyi fazla beklemeyin. Ağaçların önünde bir takım bilgiler var ama siz bu konuda bilgiye açsanız beklentileri yüksek tutmamakta fayda var. Burası aslında Orman Fakülteleri’nin gözlemlemesi ve deney yapması için kurulduğu için bizim gibi bu konuda çok bilgi sahibi olmayan insanlara ağaç türlerini anlatmak veya açıklamak için yazıların çok ayrıntılı olmadığına dair bilgi aldık. Özellikle de botanik bahçenin merkezinden uzaklaştıkça.
Parka motorların, bisikletlerin ve evcil hayvanların alımı yasak. Tripod ile de girmek  yasak.
Düğün fotoğrafları için oldukça revaçta olan bir yer ama dilediğiniz gibi girip düğün fotoğrafı çekemiyorsunuz. Girişte bunun için belli bir para ödemeniz gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAMP YAPMAYA ÇIKACAK KİŞİLERİN BİLMESİ GEREKEN 17 FAYDALI TÜYO 18 Faydalı Tüyo

İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN EN İYİ 15 KAMP ALANI

AVRUPA'NIN MUHTEŞEM MANZARALI 10 TREN ROTASI