KAMP OYUNLARI



Slackline


Slackline, ilk bakışta ip cambazlığına benzeyen bir aktivite. Zira iki destek noktası arasına gerilmiş bir ipin üzerinde yürümeyi gerektiriyor. Korkmayın, kampta yapılan halinin yüksekliği bir metreyi bile bulmuyor! (Profesyonel düzeyde uygulanan slackline aktiviteleri ise, genellikle kanyonlar arasında gerçekleştiriliyor.) Slackline oyunu için ihtiyacınız olan tek şey, birbirine yakın iki ağaç ve slackline ipi. İp cambazlığının aksine, özel bir yetenek gerektirmiyor. Bunun nedenini (ve ip cambazlığından farkını) şöyle açıklamak mümkün:

  • İp cambazları, gergin ve daracık bir çelik kablo üzerinde sanatlarını icra ediyor. Slackline ise çok daha farklı: ipin yüzeyi daha geniş oluyor ve ip esneyebiliyor. Aklınızda bir görüntü oluşması için, aşağı doğru esneyebilen genişçe bir kumaş şerit düşünün: işte bu, slackline ipi.
  • İp yüzeyinin geniş olması ve esneyebilmesi, denge kurmanın daha kolay olması ile sonuçlanıyor. Yani özel bir yeteneğiniz olmasa dahi, bir slackline ipi üzerinde yürüyebilirsiniz. Çok kolay geldiyse, gerginliğini artırmayı deneyin: slackline iplerinin esnekliği kontrol edilebiliyor ve ne kadar gergin olursa, üzerinde yürümek de o kadar zorlaşıyor.
Slackline oyunu için, ilk olarak slackline ipine ihtiyacınız var. İkinci olarak elbette bu ipi dolayabileceğiniz iki adet ağaç gerekiyor, ancak ağaçların gövde çapları en az 30 cm olmalı. İpler, karabina yardımıyla ağaçlara çakılarak geriliyor ve geriye üzerine çıkıp hünerlerinizi göstermek kalıyor. Amaç ortada: bir uçtan diğerine, aşağı düşmeden yürüyerek ulaşmak! Slackline oyununu sadece kamplarda değil; plajlarda, parklarda ve şehir içinde dahi deneyebilirsiniz.



Voleybol

Voleybolun nasıl bir spor olduğunu hepimiz biliyoruz: file ile ikiye bölünmüş bir alan üzerinde, iki takım arasında ve özel bir topla oynanıyor. Amaç, topu rakip takımın sahasına kurallara uygun bir şekilde atmak ve yere değmesini sağlamak – her bir temas, puan kazandırıyor. Normal bir voleybol sahası, 18 x 9 ölçülerinde bir dikdörtgenden oluşuyor ve çeşitli bölgelere ayrılmış bulunuyor. Hücum çizgisi, servis bölgesi ve libero alanı gibi bölümler, her bir takım oyuncusunun görevini gösteriyor.

Kampta voleybol oynarken bu kurallara birebir uymanız mümkün değil elbette – her şeyden önce düz ve bölümlere ayrılmış bir zemin bulunmuyor! Bu nedenle, kampta voleybol oynamak plaj voleyboluna oldukça benziyor. Her biri iki kişiden oluşan iki takım arasında oynayarak başlamanızı tavsiye ediyoruz. İhtiyacınız olan tek şey bir ağ ve voleybol topu – ağı, iki ağaç arasına gerebilirsiniz. (Yerden yüksekliği 2,25 metre olmalı.) Zeminin taş ve kaya gibi yaralanmaya neden olabilecek unsurlardan temizlendiğine de emin olun. Ağı gerdikten sonra eğlenceye başlayabilirsiniz: sayı elde etmek için topun rakip takımın zeminine temas etmesi veya takımlardan birinin faul sayılan bir hareket yapması gerekiyor. (Kurallar hakkında ayrıntılı bilgi için, spor kuralları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.) Bir voleybol karşılaşmasında, 3 seti alan takım maçı kazanmış sayılıyor. Her bir set ise, takımlardan biri 25 puana ulaşana dek sürüyor.



Frizbi

Frizbi, kampta oynayabileceğiniz en eğlenceli oyunlardan biri. Kek kalıplarından ilham alınarak tasarlanan ve özellikle bir UFO’ya benzeyecek şekilde üretilen frizbiler, benzersiz bir eğlence ve bol sayıda kahkaha sunuyor. Frizbi ile oynayabileceğiniz en basit oyun, onu birbirinize atmaktan ibaret – sadece bu dahi keyifli bir aktivite oluşturuyor. Ancak biraz daha “teknik” bir frizbi oyunu istiyorsanız, şu alternatifleri değerlendirebilirsiniz:

Flimsee: 
Bu oyun için iki şeye ihtiyacınız var; yere dikeceğiniz sopalar (ormandaki kuru dalları kullanabilirsiniz) ve onların tepesine yerleştireceğiniz kâğıt bardaklar. Amaç basit: frizbiyi fırlat, bardağı vurmaya çalış! En kısa sürede en fazla bardak vuran kişi, karşılaşmayı kazanıyor.

Kan Jam: 
Bu oyun özellikle yurt dışında oldukça popüler. Kan Jam, her biri iki kişiden oluşan takımlar arasında oynanıyor. Oyun için, içi boş ve silindir şeklinde bir eşyaya ihtiyacınız var, çöp kovalarını kullanabilirsiniz. Takım üyelerinden biri kovanın başında bekliyor ve diğeri de belirli bir mesafeden frizbiyi ona doğru fırlatıyor. Kovanın başında bekleyen, frizbi yanına geldiğinde tek bir defada eliyle vurarak, kovanın içine girmesini sağlamalı. Kovada en çok frizbi biriktiren takım karşılaşmayı kazanıyor.

Hot Box: 
Basit ancak eğlenceli bir frizbi oyunu olan Hot Box, zemine çizilmiş küçük bir kare şekli gerektiriyor. (Taş dizerek oluşturabilirsiniz.) Amaç, frizbiyi fırlatarak bu alan içine düşmesini sağlamak. Toplamda en fazla sayıda frizbiyi alan içerisine atan takım, karşılaşmayı kazanıyor.



Badminton
Tüylü top adıyla da bilinen badminton, tenis oyunları grubuna giren bir aktivite, zira çoğu açıdan tenisi oldukça andırıyor. Badminton kuralları ise oldukça basit. Aynı tenis gibi sınırları belli bir saha içinde oynanıyor ve amaç, topu rakip takımın sahasına (kurallara uygun bir şekilde) göndererek geri gelmemesini sağlamak şeklinde belirleniyor. Ancak klasik tenisten çok daha kolay, güvenli ve her yaş grubunun yapabileceği bir spor – zira badminton topunun üzerinde gerçekten de bir tüy bulunuyor. 
(Merak edenler için söyleyelim, kaz tüyünden yapılıyor.)

Badminton topu aynı zamanda son derece hafif bir materyalden imal ediliyor, yani isteseniz dahi hızlı gitmesini sağlamanız mümkün olmuyor. Bu nedenle, yaralanmaya sebebiyet vermesi de söz konusu olmuyor. Badminton, “ağır çekimde oynanan bir tenis maçına” benziyor ve ani hareketler gerektirmediği için, yaşı ilerlemiş kişiler tarafından bile rahatça oynanabiliyor. Badminton topunun hafifliği bir dezavantaj değil – bu özel topa hangi şiddette ve hangi açıyla vuracağını bilmek tamamen ayrı bir yetenek gerektiriyor.

Kampta badminton oynamak sandığınızdan daha kolay ve eğlenceli, tek ihtiyacınız olan şeyler badminton topu, badminton raketleri ve bir ağ oluyor. Artengo Easy Net tüm bunları kapsıyor. Tek kutuya sığan file, direkler, raketler ve topları kolayca yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Bundan sonra, topu birbirinize atmaya başlayabilirsiniz. Kurallar tenis ile hemen hemen aynı, amacınız topun kendi sahanıza geri dönmemesi olarak belirleniyor. Yani rakibiniz topa raketi ile vurmayı başarsa bile sizin sahanıza tek seferde geri döndürememişse, 1 puan kazanmış sayılıyorsunuz. Topun atış sırasında ağa değmesi faul olarak sayılıyor. Bir Badminton karşılaşması, taraflardan biri 21 puana ulaşana dek sürüyor.


Bu blogdaki popüler yayınlar

KAMP YAPMAYA ÇIKACAK KİŞİLERİN BİLMESİ GEREKEN 17 FAYDALI TÜYO 18 Faydalı Tüyo

İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN EN İYİ 15 KAMP ALANI

AVRUPA'NIN MUHTEŞEM MANZARALI 10 TREN ROTASI