KAMP ÇADIRINDA SU YALITIMI NASIL YAPILIR?



Doğa yürüyüşleri ve kamp yapmayı sevenler arasında belki de en sevilen malzeme kamp çadırıdır. Seçmesi ayrı bir dert, çadıra alışması apayrı bir dert olabiliyor. Aldığım mesajlardan anladığım kadarıyla kamp çadırı seçimi yaparken zorlanan, aylarca modelleri karşılaştıran, kafası karışan bir tek ben değilim. Kamp çadırı faaliyetler esnasında kişiyi dışardaki hava şartlarından koruması ve börtü böcekten uzak, güvenli bir gece geçirmesi açısından son derece önemlidir. Kağıt üzerinde çadırların teknik özellikleri tatmin edici olsa da bakımı eksik yapılan çadırlar zaman içinde yıpranır, özelliklerini yitirirler. Kamp çadırı satın alırken hemen hemen herkesin aklında aynı soru beliriyor: “Almayı düşündüğüm kamp çadırında su yalıtımı yeterince iyi mi? Beni yağmurdan korur mu?”
Çadırların yağmurlara karşı su geçirmezliğini belirten teknik ölçüler vardır. Bu ölçü teknik özelliklerinde mm/cm2 cinsinden belirtilmiştir. Bunlar dış tente ve zemin kumaşının su geçirmezliğini belirtir. Bunlara dikkat edilirken gözden kaçan en büyük detay dikiş yerleri olur. Kumaşınız ne kadar su geçirmez olursa olsun dikiş yerleri zamanla aşınacak, açılacak ve en ufak bir yağmurda bile su sinsice çadırınıza dolmaya başlayacaktır. Bu yazıda özellikle dikiş yerlerinde sızdırmazlık sağlamak için oldukça basit fakat son derece etkili kamp çadırında su yalıtımı tekniğinden bahsedeceğim.
Kamp çadırınız North Face, VauDe, Husky gibi kaliteli markalardan birine aitse fabrikada yalıtımının yapıldığından emin olabilirsiniz. Seçiminiz ultra hafif kamp çadırı veya özel tasarım bir çadır ise bunların çoğunluğu su yalıtımı olmadan kullanıcıya sunulmaktadır. Bir çok firma su yalıtımı için ek ücret talep etmektedir. Keyif kampları için süpermarketten aldığınız çadırların dış tenteleri her ne kadar sızdırmaz olsa da dikiş yerlerinde gerekli yalıtımın varlığı şüphelidir. Bu yüzden yazının ilerleyen bölümünde anlatacağım yalıtımı uygulamanız karşılaşacağınız ilk yağmurda hüsrana uğramanızı da engelleyecektir.
Çadırınızın dikiş yerlerine su yalıtımı yapmak düşündüğünüzden daha kolay ve hızlı bir uygulamadır. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
  • İnceltilmiş uçlu köpük fırça (tekne malzemeleri satan yerlerden bulabilirsiniz)
  • Standart şeffaf silikon. Ufak boy bir tüp yeterli olacaktır.
  • Sentetik tiner. Ufak plastik şişede. En fazla 500 ml.
  • Geniş ağızlı, kullandıktan sonra atacağınız bir kap veya kavanoz. Nutella kavanozu boyutunda olması yeterlidir.
  • Kuru ve temiz bir bez. Bunu da kullandıktan sonra atacağınızı unutmayın.
Malzemeleri hazırladıktan sonra çadırınızı geniş ve hava alan bir yerde, güneşli bir havada kurun. Varsa çadırın dikiş yerlerindeki toz, toprak, kir vs… güzelce temizleyin. Çadırınızın tentesinin gergin ve düzgün kurulduğundan emin olun. Uyguladığınız karışım şeffaf olduğu için çadırınızda leke bırakmayacaktır.
İlk önce ufak bir tüp silikonu kavanoza tamamen boşaltın. Silikonu geçmeyecek kadar tineri üstüne ekleyip fırçanızla güzelce karıştırın. Bu esnada fırçayı hafif bastırarak ve karıştırarak silikonu tinerde eritmeye başlayın. Bu işlemin amacı silikonun tiner içinde tamamen erimesi. Gerekli görürseniz azar azar tiner ekleyerek karıştırmaya devam edebilirsiniz. Elde etmeniz gereken kıvam zeytinyağı yoğunluğunda olmalı. Ne çok sıvı ne çok katı. Yoğun fakat akışkan bir kıvama gelinceye kadar silikonu tinere yedirmeye devam edin. Bir süre sonra kavanozda yoğun, akışkan, bulanık bir sıvı elde edeceksiniz. Evet, hatta sümüğümsü bir karışım olacak.
Kamp çadırı için su yalıtımı malzemenizi hazırladıktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz. Köpük fırçanızı silikon – tiner karışımına batırıp ardından dikkatlice dikiş yerlerine bastırarak yedirmeye başlayın. Bu işlemdeki ana amaç bu karışımın dikiş yerlerinin arasına girip orada donarak suyun içeri girmesini önlemektir. Uygulama esnasında sağa sola bulaşan karışımı dert etmeyin. Beziniz ile bekletmeden silebilirsiniz. Leke bırakmayacaktır.
Dikiş yerinin üstünden fırça ile geçtikten sonra fazlalıkları bez ile bastırarak silebilirsiniz. Böylece hem fazlalıkları almış olursunuz hem de dikişlerin arasını iyice doldurmuş olursunuz. Abartmadan bastırmanız yeterli olacaktır. Su yalıtımı yapacağım derken çadırın dikişlerini patlatıp sonra benden hesap sormayın. 🙂
Çok hızlı davranmanıza gerek yok. Kavanozdaki karışım saatlerce donmadan durur. Uygulamaya devam ettikçe karışımın kıvamı iyice koyulaşabilir. Bu durumda az miktarda tiner ile seyreltmeniz yeterli olacaktır. Karışımı çadırınızın tüm dikiş yerlerine uyguladığınızdan emin olun. Elinizi korkak alıştırmayın. Fırça ile bol bol sürün, bez ile fazlalıkları alın. Çadırın tüm dikiş yerlerine uyguladıktan sonra en az 30 dakika veya 1 saat kuruması için bekleyin. Tüm işlemler bu kadar. Yağmurlu havalarda çadırda rahat bir uykunun tadını çıkarabilirsiniz. Eğer çadırınızın zemini oldukça kaygan bir kumaşa sahipse elinizdeki karışımı kullanarak kayganlığını azaltabilirsiniz. Dikiş yerlerini bitirdikten sonra karışımın koyulaştığını göreceksiniz. Biraz daha bekleyip iyice koyulaşmasını sağlayın. Karışımı çadırın tabanına yatay çizgiler yapacak şekilde kalınca sürün. Aralarında iki karış boşluk bırakmanız yeterli olacaktır. Çadırın kapısını açık bırakıp iyice kurumasını sağlayın. Artık matınız çadırda buz pateni yapar gibi kaymaktan kurtulacaktır.

Dış Tente İçin Su Yalıtımı

Çadırınız hangi marka veya model olursa olsun kullandıkça veya zaman içinde dış tentesinin kumaşı su geçirmezlik özelliğini kaybedecektir. Bundan emin olabilirsiniz. Bir çok kişi böyle bir durumla karşılaşınca artık çadırın ömrünü tamamladığını veya eskidiğini düşünür. Bana kulak verin, çadırın gerçekten eskimesi için düşündüğünüzden çok daha uzun süre kullanılması gereklidir.
Kaliteli çadırı olanlar, kullanım sıklığına göre her 3-5 ayda bir dış tentelerinin su yalıtımını yapmalıdır. Aldığınız yeni çadır süpermarketten markasız bir ürünse çadırı alır almaz bu işlemi yapmanız 50 liraya aldığınız çadırın kalitesini bir anda arttıracaktır.
Dış kumaşa ve zeminin dış kısmına su yalıtımı uygulamak için doğa sporları mağazalarında satılan spreyleri kullanabilirsiniz. Bu spreyleri alırken kumaşın hava almasını engellemeyen bir ürün olduğundan emin olun. Her ürünün kullanımı farklı olabilir. Yine de temel olarak aldığınız ürünü kumaşa püskürtüp bir bez ile dağıtmanız yeterli olacaktır.
Bu tip su yalıtım ürünlerini yağmurluğunuz, goretex veya benzeri hava alan kumaşa sahip ayakkabınız için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAMP YAPMAYA ÇIKACAK KİŞİLERİN BİLMESİ GEREKEN 17 FAYDALI TÜYO 18 Faydalı Tüyo

İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN EN İYİ 15 KAMP ALANI

AVRUPA'NIN MUHTEŞEM MANZARALI 10 TREN ROTASI