RAHAT BİR KAMP İÇİN 20 İPUCU
KAMP KONFORU VS EV KONFORU
Evet, ilk olarak kampa giderken bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın, her ne kadar en iyi şartlar ile kamp yapsanız da evinizdeki konforu bulamayacaksınız. Zaten evinizdeki konforu arayacaksanız, kampta işiniz ne!
İYİ BİR ÇADIR
İyi bir çadır ile kampta kafanız rahat eder. Gerçekten sağlam bir çadırsa rüzgarda, yağmurda kafanız rahat uyursunuz. Çadır seçiminiz kamp yapacağınız havalara göre olmalı. Ayrıca şunu demek isterim ki asla çadırın yakınında odun kırmayın ya da yakınında ateş yakmayın, odun kırarken bir parça çadırınıza isabet edip çadırınızı yırtabilir veya bir kıvılcım çadırınızı delebilir, yakabilir.
ÇADIR ALTLIĞI
O da ne demeyin, çadır altlığı gerçekten işe yarar bir şeydir, çadırınızın ömrünü uzatır. Yalnız kesinlikle çadır altlığını çadırınızın birebir boyutlarında alın, kenarlarda herhangi bir fazlalık olmasın. Çadır altlığı çadırın kendisinden büyük olursa yağmurla gelen su çadırın altında birikir ve bir süre sonra çadırın içine geçer.
ÇADIRA GİRMEDEN...
Bu kural hem yaz hem de özellikle kış için geçerlidir. Çadıra girmeden mutlaka çadırın tüm havalandırmalarını açın, hatta yetmezse çadırın içindeki sinekliği kapatan yeri biraz açın ya da çadırın girişine az açıklık verin. Bu içeride nem birikmesine engel olur, hem de iyi bir havalandırma ile daha iyi uyursunuz. Bir de eğer varsa tüm eşyalarınızı çadırınızın bagajına atın, gece ani yağmurla ıslanma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz. Ve sabah ayakkabılarınızı giydiğinizde lütfen ayakkabınızı ters çevirip sallayın içine giren böcek veya başka bir şey varsa düşsün diye.
UYKU TULUMU SEÇİMİ
Çadırda olduğu gibi uyku tulumu da kullanmak istediğiniz havalara göre seçilmiş olmalıdır, sizlerin de kabul edeceği üzere -25 konforlu tulum ile yazın yatamazsınız. Sauna etkisi yapar! Bu yüzden seçeceğiniz uyku tulumunun her zaman konfor derecesine bakın, extreme derecesi ile pek işiniz olmamasını umuyorum.
UYKU TULUMUNA GİRMEDEN
Özellikle kış için konuşursak uyku tulumuna girmeden tuvaletinizi yapıp girin çünkü ilk olarak vücut içinizdeki dışkıyı ya da üreyi sürekli vücut ısısıyla bir tutmaya çalıştığı için gereksiz enerji harcamış olacak, bunun yerine vücut bu enerji ile direk kendini ısıtır, bir diğer neden ise gece ne olur ne olmaz çadırdan çıkmak zorunda kalmayın, çok zor bir şeydir, üşenirsiniz!
SICAK SU TORBASI
Kış kampındasınız ve gecenin soğukluğunu düşünüyorsunuz. İşte size güzel bir ipucu. İlla su torbası ya da cep sobası olmak zorunda değil, erimeyecek bir su şişesine sıcak su doldurun ve bir tişörtünüze sarıp tulumun içine atın, bu sıcaklık hoşunuza gidecek.Ben öyle suyla falan uğraşamam diyorsanız cep sobası da size uygun bir şeydir. Yalnız kullanımındaki önemli nokta, cep sobasını ısıttıktan sonra vücudunuz ile direk temas yapmayın ufak yanıklara sebep olabilir, sonuçta sizi ısıtan içindeki kimyasal yüksek derecelere çıkar ve kullanım sonuna doğru derecesi iyice düşer.
NEMLİ EŞYALARI KURUTMAK
Hafif ıslak veya tam kurumamış birkaç eşyanız varsa işte size kurutmak için bir yol. Gece uyuyacağınız zaman bu eşyaları havlu benzeri bir şeye sarıp tulumun içine atın, sabah baktığınızda kurumuş olduklarını göreceksiniz, vücudunuzun çıkardığı ısıyı asla küçümsemeyin.
YASTIKSIZ YATAMAM DİYENLER
Ben kafamı yastığa koymadan uyuyamam diyenler; havlunuzu, tişörtünüzü sarıp sarmalayıp yastık yapabilirsiniz ya da küçük şişme yastıklardan satın alabilirsiniz. Bunlardan edinirseniz faydasını göreceksiniz, şahsen kullanıyorum hem hafifler hem az yer kaplarlar.
KAMP İÇİN PİŞİRME SETLERİ
Bu da kamp yapacaklara önereceğim en önemli şeylerden biri. Evden getiririm demeyin, evde genelde çelik ya da her ne kadar küçük de olsa ağır tencereler olur. Bu setler genelde alüminyum olur, çabuk ısınır çabuk soğuk ve çok da hafiftir. Pişirme kabı, yeme kabı, bardak gibi malzemelerden oluşur. Ve set olmaları her şeyin bir arada olmasını sağlar, kaybetmek kolay değildir. Titanyum olanları bile vardır, tabi bizim onlarla işimiz yok.
ÇATAL BIÇAK KAŞIK
Siz de bizler gibi keyif kampçısıysanız, size güzel bir önerim var. Tek tek çatal bıçak vs taşımaktansa bunların toplu bulunduğu küçük ama amacı büyük multi araçlar vardır. Bunları kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum, hem herhangi bir şey kaybetme riskiniz olmuyor ve hem de şarap açacağı gerçekten çalışıyor.
ÇADIR KURULACAK YER SEÇİMİ
“Ya zaten bir gece yatacağız kuralım şuraya” demeyin, cidden düz ve taşsız bir zemin bulun, yakınınızda hayvan dışkısı varsa taş ya da toprakla kapatın. Keçi dışkılarını dert etmeyin. Kesinkes yapmayın dediğim bir konu varsa o da, sakın ama sakın hayvan leşine yakın bir yere kamp atmayın. Gece köpeklerin ne kadar vahşileşeceğini tahmin bile edemezsiniz, hayır size karşı bir amaçları yoktur ama çadırın içinde olup dışarıyı göremeyince kafada ne filmler, ne senaryolar dönüyor!
ÇADIRIN KURULUMU
Çadır kurmanın belli kuralları vardır ve ben bunlara uyulmasını öneriyorum. Polleri taktınız, köşelerden toprağa sabitlediniz tamam dediniz ama aslında tamam değil. Çadırı kesinlikle iyi gerdirin, gereken her yerinden çivilerini geçirip toprağa sabitleyin. Gerdirme iplerini kullanmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca çadır çivileri genelde çabuk yamulur. Bunun için biraz daha ağır olan inşaat çivileri öneririm, büyük boy olanından. Çivinin yamulmasıyla uğraşmamış olursunuz. Ve iyi kurulmuş bir çadırın rüzgara dayanımı artar, yağan yağmurun üstünden daha iyi kayıp aşağı gitmesini sağlar. Sonuçta çadır kumaşı başka bir şey, plastik muşamba başka bir şeydir.
HAFİFLİK KONUSU
Eğer felsefeniz eşek gibi taşır bir o kadar da yerim ise lafım yok. Ama diğer türlü hafiflik önemli bir şeydir. Alacağınız şeylerin süreye bağlı olarak çok yedeğini almayın, üst baş iç çamaşırı yedeği olsa yeter. Olduğunca yeterli şeyler alın, fazlasını taşımak üzer.
YİYECEK MEVZUSU
Kampta közde balık da yaptık sıcak suya katılmış bulgura tonbalığı ve mısır da kattık. Tercih sizin ama yanınıza alın diyeceğim şeyler şunlar; Kahvaltı için çikolata, kaşar peyniri, zeytin ya da reçel kolay bozulmayan yiyeceklerdir, tabi direkt güneşe tutmazsanız. Akşam için de hafiflik ve besleyicilik önemli olduğundan makarna-ton balığı-mısır diyebilirim. Aperatif olarak da bardak çorbaları var, gayet güzel veya şu 5 dakikada olan makarnalar cidden iş görüyorlar. Ama eğer yakınlarda varsa balık alın ve alüminyum folyoya veya büyük yaprağa sarıp köze ya da sıcak taşlara atın, böyle bir yemeği daha önce yemiş olduğunuzu sanmıyorum, cidden enfestir. Dikkat: Asla ama asla bilmediğiniz bir mantarı veya meyveyi yemeyin. Ölümle sonuçlanabilen zehirlenmeler yaşayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Ayder’in üstünde Galler düzünde reçelini yediğimiz bir meyvenin Yukarı Avusor’da tıpatıp benzerinin çok zehirli olduğunu öğrendim, yöre insanı tarafınndan uyarıldık. Meyveler görünüşte aynı olmasına rağmen yaprakları farklıydı. Bu tip örnekler çoktur, aman diyorum. Yine tadına doyamadığım bir mantarın çok benzerinin ölümcül olduğunu başka bir seyahatimde öğrenmiştim.
ÇEVREYE GÖRE YEMEK YAPMA YERİ
Aslında bu önemli bir husustur. Neden derseniz, paralı bir kamp alanında yemek yapmak ile Karadeniz Bölgesi’nde bir ormanda yemek yapmak arasında ciddi bir fark var. Eğer ayı, domuz, tilki gibi hayvanların yaşadığı bir yerde yemek yapıyorsanız, yemeğinizi kesinlikle uyuyacağınız yerden en az 100 metre uzakta yapın. Çünkü yaptığınız yemeğin kokusu hayvanları çekebilir. Ve gece istenmeyen bir misafir ile karşılaşma ihtimali ortaya çıkar.
KAFANIZ TULUMUN İÇİNDE UYUMAYIN
Evet, yanlış anlamadınız, kafayı tuluma sokup uyumak kışın sıkıntı çıkartabilir. Kış kampçılığında nem en son istenen şeydir, sizin düşmanınızdır. Her zaman kuru kalmalısınız. Tulumun içine doğru nefes alıp verirseniz, tuluma su buharı vermiş olursunuz ki bu da üşümenize sebep olur. Çadırı havalandırın dememizin sebeplerinden biri de budur.
KAMP ECZANESİ
Bunların da setleri bulunur, şiddetle öneririm. Zaten içeriğine göre boyutu da değişir. Her zaman için yanınızda bulunmasında fayda vardır. Genelde ihtiyaç duyulacak şeyler, aspirin, ağrı kesici, yara bandı, sargı bezi, acil durum battaniyesi gibi şeylerdir.
KAMPTA TEMİZLİK
Eğer belli bir kamp alanına gitmiyorsanız, etrafınızdaki birçok yer sizin için temizlenme ve tuvalet alanıdır. Ancak dikkat; derelere, akarsulara kimyasal bulaştırmayın, yani sabun, diş macunu veya başka temizlik sıvılarını dere sularına dökmeyin/karıştırmayın. 100’lük ıslak mendillerden muhakkak edinin, keza gerçekten doğada en pratik temizlik şekli bu. Ve kesinlikle bir çöp poşetiniz olsun, malum temizlik namına etrafta pek göremiyoruz bari sahip olduğumuz doğayı temiz tutalım.
İYİ ARKADAŞLAR
Her ne kadar hayatın her yerinde geçerli olsa da, iyi bir arkadaşla geçen kamp deneyimi eşsizdir. Kamp arkadaşınız sizinle aynı kafada ise, yani eğer ikiniz de evim evim diye ağlayacaksınız ortada sorun yoktur. Kalkar gidersiniz. Ama siz tam bir kampçı arkadaşınız ise evci ise sorun çıkar. Veya küçük şeyleri büyüten biriyse yandınız demektir. Yemek beğenmiyorsa yine yandınız. Demem o ki iyi bir kamp arkadaşı ile müthiş zamanlar geçirirsiniz, ateş başı sohbetlerine doyulmaz. Sadece siz ve doğa vardır etrafınızda, her şeyin tadına varırsınız.
Benim önereceklerim bunlar, sizin tavsiyeleriniz neler?
Yorumlar
Yorum Gönder